Tonijn
Tonijn

Tonijn

Tonijn

Tonijn

De tonijn is een vette vis die voornamelijk in oceaanwateren tussen de twee tropen leeft en een lengte van 2 tot 3 meter kan bereiken, met een gewicht van wel 600 kg.

Tonijn, en vis in het algemeen, zijn een belangrijk onderdeel van ons dieet vanwege hun waardevolle voedingsstoffen en de hoge kwaliteit van hun eiwitten. Met onze tonijnrecepten kun je je creativiteit in de keuken de vrije loop laten en altijd nieuwe, lekkere gerechten bereiden. Rio Mare biedt je met haar brede assortiment de mogelijkheid om bij elke gelegenheid snel en gemakkelijk van vis te genieten.

Tonijnsoorten

Niet iedereen weet dat er verschillende soorten tonijn bestaan. De twee belangrijkste soorten die worden gebruikt voor visconserven zijn geelvintonijn en gestreepte tonijn.

Geelvintonijn dankt zijn naam aan de intens gele kleur van zijn rug- en buikvinnen en kan een gewicht van 50 tot 60 kg bereiken. Het roze vruchtvlees heeft een verfijnde smaak en een zachte textuur.

De gestreepte tonijn (Euthynnus pelamis) dankt zijn naam aan zijn gewoonte om uit het water te springen. Normaal weegt hij tussen de 3 en 4 kg. Het lichtgekleurde vlees heeft een intensere smaak dan dat van geelvintonijn.

Vangstmethoden voor tonijn

De belangrijkste methoden

Zegenvisserij

Deze methode wordt gebruikt door grote vissersschepen, die vaak wekenlang op zee zijn. Wanneer de vissers een school tonijnen zien, laten ze een kleine boot met een net te water. Het net wordt in het water gegooid om een soort zak te vormen, een “zegen” genoemd, die de vis verzamelt en aan boord kan worden gehaald, waar hij vervolgens wordt ingevroren. De ringzegenmethode is onderverdeeld in twee categorieën: vissen met FAD’s (fishing aggregating devices) en vrij vissen (zonder FAD’s).

Hengelsport

Deze traditionele vismethode wordt op korte afstand van de kust beoefend. Vanaf de boot wordt levend aas in zee gegooid om de tonijn aan te trekken en met behulp van water dat door leidingen onder druk wordt gespoten, worden draaikolken gecreëerd om de vis aan te trekken. De vissers werpen dan hun lijnen met haken uit en profiteren van de waanzin van het water om de tonijn te azen en aan boord te halen, waar ze snel worden opgeslagen en bewaard op het ijs om later te worden ingevroren. Dit is een andere methode dan hengelen, waarbij de visser de lijn in zijn handen houdt.

De voedingswaarde van tonijn in blik

Tonijn in blik is een praktisch voedingsmiddel dat ook rijk is aan voedingsstoffen. Rio Mare tonijn is een hoogwaardige bron van eiwitten, die de groei en het behoud van spiermassa bevordert.

Recepten met Rio Mare tonijn

Lees meer

Faq

Alle Rio Mare tonijnblikken hebben een praktische ring om ze te openen. Til gewoon de ring op, druk op de bovenkant van het blik en trek voorzichtig om het te openen.

Natuurlijk kan de olie die in onze tonijnconserven wordt gebruikt, samen met de vis worden gegeten. Rio Mare gebruikt olie van hoge kwaliteit, afkomstig van de beste olijven.

Aangezien het om plantaardige olie gaat, moet de olie in de tonijnblikken van Rio Mare in een geschikte container worden gegoten en worden verwijderd volgens de regels voor het inzamelen van gebruikte olie. Voor een correct oliebeheer raden we aan de beheersregels van uw lokale milieudienstverlener te raadplegen.

Overeenkomstig Verordening (EEG) nr. 1536/1992 bevatten tonijnconserven van Rio Mare geen conserveringsmiddelen.

De Italiaanse voedingsrichtlijnen* raden aan om 2 tot 3 keer per week vis en andere zeevruchten te eten, variërend in soort, grootte en waar het gevangen of gekweekt is. Het eten van vis is van vitaal belang om ons lichaam te voorzien van essentiële voedingsstoffen, waaronder eiwitten, omega-3 vetzuren, vitaminen en mineralen. Een goed alternatief voor verse of diepvriesvis is vis uit blik, die volwassenen één keer per week zouden moeten eten*. Ingeblikte vis behoudt het grootste deel van de voedingswaarde van verse vis die thuis wordt bereid, met toevoeging van een snufje zout en (in sommige recepten) olie.

*CREA, Food-Based Dietary Guidelines, rev. 2018

Rio Mare Olijfolie Tonijn en Rio Mare Naturel Tonijn zijn glutenvrij. Voor andere producten van Rio Mare raden wij aan het etiket van elk product te controleren op de aanwezigheid van allergenen.

Hier zijn de voedingswaarden voor 100g Rio Mare tonijn in olijfolie:

ENERGIE1667 KJ / 403 kcal
VETTEN37g
(INCLUSIEF VERZADIGDE VETZUREN)6g
KOOLHYDRATEN0g
(INCLUSIEF SUIKERS)0g
EIWITTEN17g
ZOUT1,1g