Van oceaan tot blik: het verhaal van Rio Mare

Transparantie, traceerbaarheid, veiligheid

Wil je weten wat er in Rio Mare zit? Voer dan de code in die op elke verpakking staat en volg je product van zee tot aan je tafel.

Voer de code in

Ontdek de herkomst van Rio Mare tonijn: stuur ons een e-mail en ontvang alle informatie binnen 24 tot 48 uur.
Klik hier om uw verzoek in te dienen.

WAAR WE VISSEN

ONTDEK IN WELKE FAO-ZONES WE OP TONIJN VISSEN

area fao 71

FAO-gebied 71 is een van de zes gebieden waarin de Stille Oceaan is verdeeld; het ligt in de westelijke wateren en wast landen als Vietnam, Laos, Cambodja, Thailand, Maleisië, Singapore, Indonesië, de Filippijnen, Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden en Australië.

Albacore Tonijn

De geelvintonijn komt veel voor in tropische en subtropische zeeën. Het is een migrerende soort met een groot uithoudingsvermogen, die zich in grote scholen voortbeweegt en enorme afstanden kan afleggen – soms zelfs hele oceanen oversteekt.
Zijn naam dankt hij aan de opvallend gele kleur van zijn rug- en buikvinnen, die hem onderscheidt van andere tonijnsoorten. De geelvintonijn staat bekend om de delicate smaak van zijn zachte, rozige vlees. Hij kan tot twee meter lang worden en wel 200 kilo wegen.

Gestreepte tonijn

De gestreepte bonito (Euthynnus pelamis) dankt zijn naam aan de lengtestrepen op zijn buik. Hij weegt doorgaans tussen de 3 en 4 kilo. Het vlees is helder van kleur en de smaak is intenser dan die van de geelvintonijn.

Dit is een traditionele vismethode die dicht bij de kust wordt beoefend.Vanaf de boot wordt aas in zee gegooid om de tonijn aan te trekken en met behulp van water dat uit leidingen onder druk wordt gespoten, worden draaikolken gecreëerd om de vis aan te trekken. Vervolgens werpen de vissers, uitgerust met hengels, hun gehaakte lijnen in zee en profiteren ze van de hectische beweging van het water om de tonijn te vangen en aan boord te halen, waar ze snel worden opgeslagen en onder ijs worden bewaard om later te worden ingevroren.

Dit is een traditionele vismethode die op korte afstand van de kust wordt beoefend, waarbij de lijn direct met de handen wordt vastgehouden terwijl actief of passief wordt gewacht tot de vis het aas pakt.Bij deze methode werken de vissers in traditionele boten met vier lijnen, voorzien van haken en aas, die in het water worden gelaten op een diepte tussen 50 en 150 meter.Elke tonijn wordt dan afzonderlijk uit het water gehaald en aan boord gehaald door de vissers of met behulp van een mechanische haspel. Bij deze manier van vissen wordt een ronde haak gebruikt om niet het risico te lopen andere zeedieren zoals schildpadden te verwonden.

Ringzegen is een vismethode die wordt toegepast door grote vissersschepen die vaak meerdere weken op zee blijven.Wanneer de vissers scholen tonijn zien, wordt een kleine boot te water gelaten waaraan een net is bevestigd.Dit net wordt dan in het water gegooid om een soort zak te vormen, een “seiner” genaamd, die de vis opvangt en terug aan boord brengt, waar hij wordt ingevroren in een koelcel.De zegenvisserij kan worden onderverdeeld in twee categorieën: vissen op FAD’s (visconcentratievoorzieningen) en vissen op vrije scholen (vrije FAD’s).

Ringzegen is een vismethode die wordt toegepast door grote vissersschepen, die vaak meerdere weken op zee verblijven. Wanneer vissers een school tonijn waarnemen, wordt een kleine boot te water gelaten met daaraan een net bevestigd. Dit net wordt vervolgens in een cirkelvorm in het water uitgezet, waardoor een soort zak ontstaat – een zogenaamde “seiner” – die de vissen omsluit en aan boord wordt gehaald. Daar wordt de vangst onmiddellijk ingevroren in koelcellen. De zegenvisserij wordt onderverdeeld in twee categorieën: vissen op FAD’s (visconcentratievoorzieningen) en vissen op vrije scholen (vrije FAD’s).

Onze ingrediënten

Olijfolie

De olijfolie die onze tonijn vergezelt, is van de hoogste kwaliteit en draagt bij aan de unieke smaak en kwaliteit van Rio Mare. De olie wordt verkregen door het persen van de beste olijven, afkomstig uit mediterrane olijfgaarden. De delicate smaak versterkt de smaak van de tonijn. Dit mengsel is uniek omdat het altijd een percentage extra vergine olijfolie bevat, wat zorgt voor een buitengewoon evenwicht tussen karakter, smaak, aroma en geur.

olive

Hoe we het doen

Al onze fabrieken maken gebruik van innovatieve technologieën met als doel efficiënt en duurzaam te produceren. We streven ernaar de ecologische voetafdruk op onze planeet te minimaliseren en de productiviteit in al onze fabrieken op een hoog niveau te houden. Onze fabriek in Cermenate, in de provincie Como, is een goed voorbeeld hiervan: de grootste in Europa en een van de modernste ter wereld, sterk geautomatiseerd en met een lage ecologische voetafdruk. De fabriek gebruikt zelfs elektriciteit die volledig afkomstig is van hernieuwbare bronnen en is onderscheidend door de zorg die wordt besteed aan het verminderen van het waterverbruik en het recyclen en herwinnen van afval.
In onze fabrieken in Spanje en Ecuador passen we eveneens processen toe om onze milieu-impact te verkleinen, maken we gebruik van hernieuwbare energiebronnen en moderniseren we de faciliteiten waar nodig.

Hoe we het doen

Het verwerkingsproces van tonijn begint direct nadat de vis door de vissers aan boord van het schip is gebracht, waar hij zorgvuldig wordt geselecteerd en ingevroren om zijn versheid, voedingswaarde en organoleptische eigenschappen te behouden. Vervolgens wordt de vis naar een fabriek gebracht om gefileerd te worden (lendenen), waar hij wordt ontdooid, gestript, gesneden en gekookt. Na het koken wordt de vis met de hand schoongemaakt, omdat dit proces niet machinaal kan worden uitgevoerd. De schoongemaakte tonijnfilets worden daarna verpakt, vacuüm verpakt en ingevroren in zakken van ongeveer 7,5 kg voordat ze naar andere fabrieken worden gestuurd, waar ze worden omgevormd tot tonijnpellets, ingeblikt met eventuele andere ingrediënten die worden toegevoegd, en gewogen. Daarna worden de producten gesteriliseerd, verzegeld en verpakt voor verzending.

Hoe we het doen

De vers gevangen vis wordt onmiddellijk aan boord van het vissersschip ingevroren voordat hij aan zijn lange reis begint. Eenmaal terug aan land wordt de gehele tonijn per koeltransport naar fabrieken in de nabijheid van de visgronden vervoerd, waar hij wordt verwerkt tot filets (lendenen). De bevroren tonijnfilets, samen met andere ingrediënten en verpakkingsmaterialen, worden vervolgens vervoerd naar de Bolton Food SpA fabriek in Cermenate (CO), waar het product verder wordt verwerkt en ingeblikt voordat het wordt verzonden. De lendenen worden vervoerd in gekoelde voertuigen: per boot naar Genua en vervolgens over de weg van Genua naar Cermenate, terwijl de olijfolie, het zout en het verpakkingsmateriaal per vrachtwagen worden vervoerd.

Van oceaan tot blik: het verhaal van Rio Mare

Transparantie, traceerbaarheid, veiligheid

Om erachter te komen wat er in Rio Mare zit, voer je de code in die op elke verpakking staat en kun je je product volgen van zee tot tafel.

Voer de code in

Ontdek de herkomst van Rio Mare tonijn: stuur ons een e-mail en ontvang alle informatie binnen 24 tot 48 uur.
Klik hier om uw verzoek in te dienen.