Onze voedingsrichtlijnen
Onze voedingsrichtlijnen

Onze voedingsrichtlijnen

ONZE VOEDINGSRICHTLIJNEN

ONTDEK RIO MARE’S TOEWIJDING AAN GEZONDE VOEDING

Onze ambitie

Onze ambitie

Elke dag staan onze producten op tafel bij miljoenen gezinnen. We zijn ons dan ook terdege bewust van de belangrijke rol die we spelen in het leven en eetpatroon van de mensen die voor ons kiezen.

Wij geloven dat het onze verantwoordelijkheid is om de grootst mogelijke zorg te besteden aan de selectie van onze grondstoffen en aan het waarborgen van de duurzaamheid van onze visserijactiviteiten. Deze overtuiging tonen we door ons dagelijks in te zetten voor het aanbieden van smakelijke producten die gemakkelijk te bereiden zijn, waardevolle voedingsstoffen leveren en duurzaam zijn voor onze planeet.

We hebben deze richtlijnen opgesteld om duidelijk te maken hoe Rio Mare wereldwijd een positieve impact op voeding kan hebben, hoe we evenwichtige levensstijlen kunnen bevorderen en hoe we kunnen inspelen op de veranderende behoeften van onze consumenten.

Download onze richtlijnen

STEEDS DUURZAMER VOEDSEL

Steeds duurzamer voedsel

De Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling, opgesteld door de Verenigde Naties in 2015, vormt een gemeenschappelijk kader voor internationale samenwerking. Ze bestaat uit 17 onderling verbonden wereldwijde doelstellingen, de zogenaamde “Sustainable Development Goals” (SDG’s), waarin voeding en voedselsystemen een sleutelrol spelen.

Als toonaangevende leverancier van visproducten kunnen we rechtstreeks bijdragen aan minstens 4 van de 17 doelstellingen van de Agenda. Dat doen we niet alleen door veilig en duurzaam voedsel te garanderen, maar ook door gezondere en evenwichtigere voedingspatronen te stimuleren.

Het leveren van producten met het juiste voedingsprofiel en het bevorderen van positieve voedingseducatie bij consumenten.

Voedselgerelateerde initiatieven en programma’s met een sociale impact promoten.

Consumenten bewuster maken van duurzame consumptie. Producttechnologieën ontwikkelen die voedselverspilling tegengaan.

Zorgen voor verantwoorde vispraktijken.

ONZE INZET VOOR GEZOND ETEN

Onze inzet voor gezond eten

We zijn ervan overtuigd dat ambitieuze doelen alleen bereikt kunnen worden met inzet en duidelijke doelstellingen.
Daarom hebben we drie werkgebieden geïdentificeerd waarmee we een positieve bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid en het welzijn van onze consumenten en aan de verspreiding van evenwichtigere en verantwoordere eetgewoonten. Meer weten

We streven ernaar producten van de hoogste kwaliteit te leveren die voldoen aan de voedingsnormen, die worden aangepast aan de nieuwste wetenschappelijke ontdekkingen en de steeds veranderende behoeften van consumenten.

1. Onze producten verbeteren op het gebied van samenstelling en voedingseigenschappen, met behoud van dezelfde geweldige smaak.

Vereenvoudigen van ingrediëntenlijsten, verminderen of verwijderen van negatieve ingrediënten, en de hoeveelheid toegevoegd zout met minstens 10% reduceren:

– De hoeveelheid toegevoegd zout verminderen met minstens 10% tegen 2025, in lijn met wereldwijde aanbevelingen;

– Tegen 2025 100% van kunstmatige smaakstoffen vervangen door natuurlijke smaakstoffen, kruiden of specerijen, en vermijden in nieuwe producten.

– 100% van de kleurstoffen elimineren of vervangen door natuurlijke ingrediënten tegen 2025 en vermijden in nieuwe producten;

– De hoeveelheid toegevoegde suiker in sauzen met minstens 20% verminderen tegen 2025 en vermijden in nieuwe producten.

2. De kwaliteit en veiligheid garanderen in de volledige waardeketen van onze producten.

– Door ingrediënten systematisch te selecteren op basis van hoge kwaliteitsnormen en producten continu te controleren met gekwalificeerde laboratoria en geavanceerde technologie;

– Door de voedingswaarde van onze producten te behouden met geschikte technologieën en verpakking;

– Door potentiële problemen voortdurend te controleren, zoals verontreinigingen (bijvoorbeeld zware metalen) in onze tonijnproducten, om veiligheidsnormen te waarborgen die hoger zijn dan die van de gezondheidsautoriteiten (we werken aan de overgang naar BPA-vrije blikjes tegen 2025);

– We controleren onze leveranciers strikt om ervoor te zorgen dat ze dezelfde kwaliteitsnormen volgen als wij.

We streven ernaar de impact van onze inkoopactiviteiten op biodiversiteit en ecosystemen te minimaliseren.

1. Het beschermen en verbeteren van de gezondheid van onze oceanen en visbestanden door het aannemen van vispraktijken die ons in staat stellen om de volgende doelstellingen te bereiken:

– 100% tonijn uit verantwoorde bronnen in 2024;

– Alle andere soorten komen uit MSC-gecertificeerde visserijen en/of erkende Fisheries Improvement Projects (FIP’s), ASC-gecertificeerde kwekerijen en/of Aquaculture Improvement Projects (AIP’s);

2. Zo veel mogelijk waarde halen uit de vis die we gebruiken door de efficiëntie van onze productieprocessen te verbeteren, extra producten te ontwikkelen en afval te verminderen.

3.Onze sociale impact vergroten door onze samenwerking met Banco Alimentare en andere NGO’s in Europa te versterken.

We zetten ons in om mensen te ondersteunen bij het aannemen van een gezondere, evenwichtigere levensstijl door de visconsumptie in de landen waar we actief zijn te verhogen.

1. Consumenten voorlichten over de rol van vis – inclusief visconserven – in een gezonde en actieve levensstijl door extra middelen beschikbaar te stellen voor communicatieprojecten gericht op:

– De voedingswaarde en voordelen van vis – inclusief vis in blik – op een objectieve, transparante en consumentvriendelijke manier uitleggen;

– Consumenten inspireren en betrekken bij een reeks uitgebalanceerde visrecepten;

– Gezonde voeding combineren met regelmatige lichaamsbeweging via projecten en samenwerkingen met betrouwbare sporters en trainers bevorderen.

2. De kwaliteiten van onze producten duidelijk, volledig en transparant communiceren op verpakkingen en via digitale contactpunten, zoals websites, om:

– Zorgen voor de geleidelijke invoering van duidelijke, gemakkelijke en intuïtieve etikettering in ons gehele productassortiment, waarbij we voldoen aan de verwachtingen van de consument ten aanzien van de duidelijkheid van de formulering op de verpakking;

– Traceerbaarheid gebruiken om consumenten te informeren over de oorsprong van onze producten, de duurzaamheid ervan en hun voedingswaarde.

3. Blijf wetenschappelijk onderzoek ondersteunen naar de positieve effecten van het eten van vis – inclusief vis in blik – in samenwerking met gerenommeerde en betrouwbare wetenschappelijke en academische organisaties.

GOED ETEN EN GEZOND ZIJN GAAN HAND IN HAND

Goed eten en gezond zijn gaan hand in hand

Er is een sterk verband tussen goed eten en gezond zijn: goede voeding is essentieel voor het voorkomen van veel ziekten die wijdverspreid zijn onder de wereldbevolking, waaronder zogenaamde ‘levensstijlziekten’ zoals obesitas, type 2 diabetes en hartaandoeningen.

Lees meer

VIS: de bondgenoot van een gezond dieet

Vis: de bondgenoot van een gezond dieet

Zoals talloze wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond, kan het eten van voldoende vis als onderdeel van een gezond, evenwichtig dieet helpen om onze gezondheid te behouden en te verbeteren. Visproducten zijn over het algemeen uitstekende bronnen van hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten.

Lees meer