Vis: een essentieel onderdeel van een gezond dieet

Zoals talloze wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond, kan het eten van voldoende vis als onderdeel van een gezond, evenwichtig dieet helpen om onze gezondheid te behouden en te verbeteren. Visproducten zijn over het algemeen uitstekende bronnen van hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten.

Hoewel vis per soort verschilt, bevat het over het algemeen weinig verzadigde vetten en veel onverzadigde vetten. Bovendien zijn zeevruchten onze belangrijkste bron van meervoudig onverzadigde vetzuren met lange keten (EPA en DHA), waarvan bekend is dat ze een vitale rol spelen in het menselijk lichaam, vooral voor het hart en de hersenen, en ons hart- en vaatstelsel en zenuwstelsel helpen beschermen. Ze zijn ook erg belangrijk voor kinderen in hun eerste levensjaren, omdat ze een gezonde groei en de normale ontwikkeling van cognitieve functies en gezichtsvermogen bevorderen.

We weten dat eiwit vooral belangrijk is voor kinderen, omdat het de normale ontwikkeling van spieren en botten tijdens de groei ondersteunt, maar het is ook van vitaal belang voor oudere mensen die een geleidelijk verlies van spiermassa ervaren. Het eiwitgehalte van vis is relatief constant en verschilt niet veel van soort tot soort. Het wordt daarom erkend als een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten (de belangrijkste bron in veel landen).

De WHO en EFSA bevelen regelmatige consumptie van vis aan (1 tot 2 porties per week voor gezonde volwassenen) om voedingsgerelateerde chronische ziekten te voorkomen.

Het belang van het aanmoedigen van mensen om de juiste hoeveelheid vis te eten wordt ook bevestigd door de resultaten van de Global Burden of Disease-studie, die gebruik maakt van de meest recente epidemiologische gegevens van 195 landen over de hele wereld om de impact van verschillende ziekten en risicofactoren op de volksgezondheid te beoordelen. Volgens deze gegevens wordt een dieet met weinig omega-3 vetzuren uit vis genoemd als een van de belangrijkste oorzaken van een slechte gezondheid.

Op basis van deze informatie is het duidelijk dat visconserven een belangrijke rol kunnen spelen op het gebied van voeding en een praktische oplossing bieden om ons te helpen meer vis te eten. Visconserven zijn rijk aan voedingsstoffen en betaalbaar voor de consument.

Conserven is een veilige en traditionele manier om voedsel te conserveren. De gebruikte sterilisatiestap vernietigt micro-organismen die een bedreiging kunnen vormen voor de gezondheid en het welzijn van consumenten. Er zijn geen conserveringsmiddelen toegevoegd en het eindproduct is lang houdbaar.

Inblikken bewaart ook veel van de belangrijkste voedingsvoordelen van vis, zoals omega-3, hoogwaardige eiwitten, hittestabiele mineralen en vitaminen, allemaal in een handige verpakking.

De variëteit aan vissoorten op de markt en de vele ingrediënten die erbij horen, waaronder eenvoudige pekel, olie van hoge kwaliteit, sausmixen en groenten, maken visconserven tot een zeer veelzijdige oplossing voor consumenten.