De mening van de dokter

Vitamines en omega 3: Kom meer te weten over tonijn, zalm en makreel…

Vis: een essentieel voedingsmiddel
Vis is rijk aan eiwitten en essentiële vetzuren, en daarom een essentieel voedingsmiddel.
De eiwitten die in vis zitten, hebben een grote biologische waarde. Ze bevatten immers alle essentiële aminozuren die nodig zijn voor de groei van het lichaam en het continue herstel en de continue heropbouw van onze weefsels.

Omega 3-vetzuren – eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) – zijn ook essentieel voor de algemene gezondheid. Ze helpen atherosclerose en trombose te voorkomen, en hebben ook aanzienlijke ontstekingswerende voordelen.  Bovendien zijn ze onmisbaar voor de heropbouw van weefsels en helpen ze het zenuwstelsel en het netvlies te beschermen. Een regelmatige inname van vis heeft ook een positieve uitwerking op het voorkomen van de ontwikkeling van diabetes type 2. Het draagt bij aan een beter algemeen humeur en speelt een positieve rol bij het beperken van de ontwikkeling van allergieën. 

Aangezien het lichaam omega 3-vetzuren niet uit het niets kan aanmaken, moeten we ze uit onze voeding halen. Omdat vis het enige voedingsmiddel is dat deze essentiële vetzuren in de juiste hoeveelheden kan verschaffen, hoeft het niet te verbazen dat de meeste gezondheidswerkers aanraden om wekelijks minstens 3-4 gerechten op basis van vis te eten voor een gezonde voeding.
Bovendien bevat het vlees van vis een overvloed aan mineralen zoals fluoride, selenium, jodium en fosfor (vaak niet terug te vinden in andere voedingsmiddelen) die de bloedsomloop en de werking van spieren en hersenen bevorderen.  Het is belangrijk om te begrijpen dat vis met een hoog gehalte aan essentiële vetten, zoals zalm en makreel, bijzonder rijk is aan vitamines A, D en E. 

ANDERE ARTIKELEN LEZEN

Vis in het mediterrane dieet

Samen met een actieve levensstijl is de juiste voeding onmisbaar om tal van ziektes, die bekendstaan als ‘leefstijlziektes’, te voorkomen.

Meer weten

Gezond opgroeien

Met Rio Mare Zalm kunnen kinderen op een handige en gezonde manier vis proeven. Ze zullen er gek op zijn! Waarom? Omdat het heerlijk smaakt, geen graten en geen rare geur heeft.

Meer weten

Hartigheid in slechts enkele calorieën

De producten van Rio Mare zijn lichter en voedzamer dan veel andere voedingswaren die populair zijn bij etenstijd. We hebben de vergelijking gemaakt om u lekkere alternatieven te bieden.

Meer weten

Kostbare bronnen voor een gezond leven

Dankzij het hoge eiwitgehalte levert een portie van 100 g uitgelekte tonijn volwassenen ongeveer een tiende van hun aanbevolen dagelijkse calorie-inname.

Meer weten